Na een prima nacht zijn we lekker vroeg op om te ontbijten. Vandaag staat de koninginnenrit van 353 km door het Schotse hoogland op het programma. Halverwege de tocht zullen we het meest noordelijke punt van onze reis bereiken. Onze eindbestemming van vandaag ligt 18 kilometer van ons vertrekpunt, we maken ongeveer een rondje.

De start van de route is redelijk saai, lange stukken asfalt met af en toe een klein knikje. Nadat de route is afgebogen naar het zoveelste prachtige natuurpark heeft PSL de smaak te pakken. Spontaan stopt hij als frontman na ruim anderhalf uur voor een bak koffie. De route is al een stuk uitdagender, veel singletrack rijden met los grind voor en in de bocht als extra.

We hebben de afgelopen dagen unieke beelden gezien, veel meren, prachtige vergezichten, sneeuw op de bergtoppen en een afwisselend landschap. Er zijn heel veel schapen op het eiland, ze lopen vaak samen met hun lammetjes langs en op de weg.

We maken een kleine uitstap naar een prachtig strandje bij Achmelvich Beach. Het water is kraakhelder en het strand is bijna wit. Dit is waarschijnlijk ons sportieve hoogtepunt van deze trip, we mogen vanaf de parkeerplaats tot het strand lopen. Een afstand waar normaal gesproken zeker een taxi voor wordt gebeld.

We vervolgen onze reis en als PSL weer van de route afwijkt kunnen we op een prima locatie lunchen. Aan een meer met een mooi uitzicht bestellen PST en GJ een grote pan mosselen, PSL gaat voor de fish en chips. Het is zo lekker dat PST nog wel een pan op krijgt.

Het is super weer, 20 graden en een strak blauwe lucht.

Rond 13.30 zijn we in Durness, het meest noordelijke punt in onze route. Hier stoppen we om naar de zee te kijken en een groepsfoto te maken.

Als we weer een tijdje aan het rijden zijn krijgen we een weg van 33 kilometer lang. Deze weg is heel lang geleden aangelegd en daarna nooit meer onderhouden. In het midden van de weg groeien stukjes voetbalveld. Normaal heb je in Schotland op de smallere wegen om de 100 meter een passeerplek, deze weg is waarschijnlijk vergeten. Na deze weg krijgen we een betere weg, alleen verdwijnt de mooie blauwe lucht opeens. We ruiken brandlucht, zover als we kunnen kijken is de blauwe lucht weg en hangt een soort van smogwaas.

Het is een behoorlijke rit vandaag, we komen net na 18.00 uur aan in ons hotelletje. Onze reisleider heeft weer prima accommodaties geboekt, we hebben erg ruime kamers. We frissen ons op en gaan dan alweer te voet naar een bar (aan de overkant) om een biertje te scoren voor het eten. Tot morgen!

Written by